Dokonalý úder

25.10.2013 12:00

Co je důležité pro perfektně provedený úder? Síla, rychlost, přesnost – toto vše, ale zejména správná technika. Právě správná technika je předpokladem k tomu, že váš úder bude silný, rychlý a přesný.

   
"Neznám sílu svého druhého úderu, protože jsem ho nikdy nemusel použít."
李書文 Lǐ Shūwén (1862-1934)
- mistr stylu 八極拳 Bājíquán, nikdy neporažený bojovník, jenž jediným úderem zabil či zranil všechny své protivníky
   
     

Technika

Pro osvojení správné techniky úderu se začíná s nácvikem přímého úderu v postoji 馬步mǎbù. První úder, se kterým se začátečník setká, je 平捶 píngchuí. Úder se vede od pasu do výšky nosu, tak abychom si pěstí nekryli výhled, po co nejkratší dráze vždy do stejného místa, lokty směřují dolů, pěst se otočí a zatne s dopadem. Ruce jsou natažené, ale lokty nejsou nikdy zcela propnuté, ramena nevytáčíme. Zároveň musíme mít na mysli správný postoj a držení těla.

Rychlost

Nácvik úderů by vždy měl začít prováděním pomalých úderů. Jakmile zvládnete základní techniku dobře, můžete zrychlovat a přidat více síly do úderu. Další důležitá věc pro dosažení rychlosti je uvolněnost pohybů. Uvolněnost znamenám, že nezatínáte svaly, které nejsou v daný moment potřeba. To umožní předání energie vaším tělem mnohem rychleji a efektivněji a také bez toho abyste se zbytečně unavovali. Úder lze tak provést rychle a s lehkostí, tak aby se síla vydala až při samotném úderu – zatnutí pěsti.

Přesnost

Vždy byste se měli soustředit na přesnost úderu. Zaměřte svou pozornost na co nejmenší bod, který chcete zasáhnout a miřte do něj. Bod, do kterého míříte, by měl být velký jako hrášek nebo ještě menší. Ruka se po úderu již nesmí nikam odchýlit. Tímto způsobem rozvinete schopnost zasáhnout bod na protivníkově těle s velkou přesností. Čím přesnější úder, tím ničivější dopad techniky.

Síla

        Údery, které se nacvičují podobným způsobem (zleva doprava): 平捶 Píngchuí, 立掌 Lìzhǎng, 日字捶 Rìzìchuí a 砍掌 Kǎnzhǎng
       

Síla úderů jistě souvisí s vaší celkovou silou, ale rozhodně zde neplatí přímá úměra. Sílu úderu dodává správná technika a přesnost. Práce na samotné síle úderu je však velmi důležitá. Zejména je ze začátku potřeba posílit zápěstí, abyste při dopadu na cíl zápěstí vždy udržely rovně a nedošlo tak ke zranění. K jeho zpevnění pomáhá zejména cvičení „pěsti tisíce kilogramů“. Toto cvičení zároveň posiluje ty správné svaly potřebné k provedení úderu. 

Existují další způsoby, jak trénovat rychlost, sílu a přesnost. Toto je však základ, na kterém můžete stavět při vašem dalším tréninku. Proto ať už cvičíte jednotlivé techniky či celé sestavy, vždy se soustřeďte na všechny aspekty správného provedení úderu, abyste dosáhli dokonalého úderu.

Pokud je úder snadno viditelný, je příliš pomalý; pokud je možné ho lehce blokovat, je příliš slabý; pokud nedopadne s žádoucím výsledkem napoprvé, není dostatečně natrénovaný. Jeden cíl, jeden úder.

 

Poznámka: Zápis a přepis čínštiny: 漢字 Hànzì - tradiční čínské znaky, 拼音 Pīnyīn - přepis standardní čínštiny. 

Autoři: Květa Dauzat, mistr Dou Wanchun